ВИЗИ И ПАСПОРТИ

Австралия

последна актуализация: 16.11.2017 г.

 

При пътуване за Австралия е необходимо да притежавате паспорт с минимум 6 /шест/ месечна валидност след датата на влизане в страната и входна виза. Препоръчваме подаването на документи за австралийска посетителска виза, минимум един месец преди датата на планираното пътуване, тъй като в различните периоди на годината визовата обработка отнема различно време. В паспорта Ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положен граничен печат.

 

Българските граждани, притежатели на обикновени, служебни и дипломатически паспорти, са освободени от изискването за притежание на транзитна виза за летищен трансфер за престой до 8 часа без напускане на летището. За престой от 8 до 72 часа се изисква транзитна виза.

 

Австрия

последна актуализация: 16.01.2017 г.

 

Българските граждани пътуват с паспорт, лична карта, временен паспорт или моряшки паспорт на член на екипаж, плаващ по Дунав. Документите следва да бъде валиден до напускане на територията на страната.

 

При пътуване на български граждани през Австрия с автомобил, който не е собственост на водача, е препоръчително притежаването на пълномощно от собственика, преведено и заверено на немски език за представяне при проверки от австрийските полицейски власти.

 

Албания

последна актуализация: 12.12.2016 г.

 

Българските граждани могат да влизат, преминават и пребивават на територията на Република Албания без виза, до 90 календарни дни в рамките на 180 дни с валидни задгранични паспорти или лични карти. Срокът на валидност на документите за самоличност трябва да изтича най-малко 3 /три/ месеца след датата на влизане в страната.

 

Алжир

последна актуализация: 5.12.2016 г

 

Българските граждани могат да влязат на територията на Алжир с предварително получени входни визи от Посолството на Алжир в София или в някоя друга държава. Не е възможно получаване на виза на границата. Изискванията за валидността на паспортите е минимум 6 /шест/ месеца след изтичане на срока на визата. В паспорта трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

При пътуване с автомобил се дължат винетни такси, които се заплащат в касите на данъчната служба. Когато автомобилът е регистриран на лице, различно от водача, следва да се представи нотариално заверено пълномощно на френски или арабски език, валидно за цялата територия на Алжирската демократична и народна република.


Ангола

последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

В страната се влиза с обикновен международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в страната. В паспорта трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

При влизане в страната е препоръчително да носите имунизационен паспорт и да имате направени ваксини срещу дифтерия, тетанус, полио, хепатит А, хепатит Б и тиф.

 

Андора

последна актуализация: 28.08.2013 г.

 

Валидна лична карта или паспорт.

 

Аржентина

последна актуализация: 15.10.2014 г.

 

Безвизов режим при престой до 90 календарни дни.

Паспорт, който е валиден не по-малко от 6 /шест/ месеца от последния ден на планираното пребиваване в страната.

 

Армения

последна актуализация: 5.12.2016 г.

 

Българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Република Армения без виза, за период от 180 дни в рамките на една година.

 

Аруба

последна актуализация: 17.10.2017 г.

 

Българските граждани не се нуждаят от виза за посещения с туристическа цел в Аруба. Трябва обаче да притежават билет за връщане и валидност на задграничният паспорт до 6 /шест/ месеца след датата на влизане.

 

Барбадос

последна актуализация: 12.10.2017 г.

 

Не е необходима виза за граждани с български паспорт за период до 90 дни. Паспортът трябва да е валиден за периода на престой. Препоръчително е пътуването да е с паспорт с валидност поне 6 /шест/ месеца и да има няколко празни страници за полагане на съответните печати.

 

При излизане от страната, по въздух и по суша, се заплаща такса в размер на приблизително 30 щатски долара. Таксата може да е включена в стойността на самолетния билет. Възможно е изменение на таксата.

 

Бахамски острови

последна актуализация: 12.10.2017 г.

 

На българските граждани не e нужна виза за престой до 90 дни, но трябва да притежават билет за връщане или продължаване на пътуването и резервация за настаняване за времето на престоя. При влизане в страната е необходим паспорт с валидност 6 /шест/ месеца. Препоръчително е в паспорта да има поне две свободни страници за полагане на печати.

При пристигане на Бахамски острови всеки пътник трябва да попълни и подпише имиграционен формуляр, като част от него се пази до отпътуването. Изисква се устно деклариране на багажа.

Всички посетители, с изключение на децата под 6 години, трябва да заплатят изходна такса в размер на $15, която може да е включена в цената на самолетния билет. Възможно е изменение на таксата.

 

Белгия

последна актуализация: 8.11.2017 г.

 

Гражданите на Европейския съюз имат право да пребивават на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

 

Бразилия

последна актуализация: 27.09.2017 г.

 

Необходим е валиден задграничен паспорт за престой до 90 календарни дни.

 

Великобритания

последна актуализация: 19.10.2017 г.

 

Българските граждани могат да пътуват с лична карта и/или паспорт за период на престоя до 90 календарни дни. По изключение може да се влезе във Великобритания и с временен паспорт, издаден от българско дипломатическо представителство в чужбина.

 

Германия

последна актуализация: 13.07.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на паспорт, лична карта, временен паспорт, или моряшки паспорт на член на екипаж, плаващ по Дунав.

 

Грузия

последна актуализация: 23.10.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на валиден български паспорт или лична карта за период от една година.

За граждани на страните-членки на ЕС не се изискват задължителни ваксинации при транзитни пътувания и туристически посещения.

 

Гърция

последна актуализация: 23.08.2017 г.

 

Не обходими документи: лична карта, паспорт или временен паспорт.

 

Дания

последна актуализация: 7.12.2017 г.

 

Българските граждани е необходимо да притежават лична карта или паспорт за период до 3 /три/ месеца.

 

Доминикана

последна актуализация: 12.10.2017 г.

 

Паспорт, с минимална валидност 6 /шест/ месеца, достатъчен брой празни страници /поне две/ и билет за връщане. При напускане на страната се заплаща местна такса около 20 USD.

 

Изходна такса – USD 20.00 Възможно е тя да е включена в стойността на самолетния билет, но не е задължително. Възможни са и промени в таксите!

 

Египет

последна актуализация: 30.10.2017 г.

 

Необходимо е да притежавате задграничен паспорт с валидност поне 6 /шест/ месеца след датата на влизането в страната за престой до 30 дни. В паспорта Ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.
 

При пътуване от България или от европейска страна за Египет не са необходими имунизации и на границата и не се изисква имунизационна книжка. Но при влизане в Египет от Судан и повечето африкански държави, се изисква наличието на имунизации и имунизационна книжка.

 

Израел

последна актуализация: 18.07.2017 г.

 

Не са необходими визи за срок до 90 дни в рамките на всеки 6 /шест/ месеца. Необходимо е наличието на международен паспорт, валиден 6 /шест/ месеца от предполагаемата дата на пътуване, както и с документ, доказващ целта на пътуването (не подлежи на официална заверка и най-често представлява покана от приятел, бизнес покана, командировъчен документ, туристически ваучер, хотелска резервация и др.) Документът трябва да бъде на английски език или иврит. Самолетните билети трябва да са със затворени дати (отиване и връщане).

 

Целта на пребиваване следва да е ясно посочена пред ГКПП на Израел, в противен случай, израелската страна има правото да върне обратно всеки, не успял да докаже точно и ясно целта на пребиваване, въпреки съществуващият безвизов режим.

 

Индия

последна актуализация: 22.05.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на виза и паспорт, както и билет отиване и връщане или билет, с който да продължат пътуването си, както и достатъчно средства за престоя си в Република Индия. Паспортът трябва да има валидност поне 6 /шест/ месеца след датата на влизане в страната. Валидността на визата ще бъде 60 дни, считано от датата на пристигане. Визата може да се заяви между 4 и 120 дни преди самото пътуване. В паспорта Ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

Индонезия

последна актуализация: 28.11.2017 г.

 

Без визи за престой до 30 дни с цел туризъм (без право този срок да бъде удължаван)

Необходимо е притежаването на паспорт с поне 6 /шест/ месеца валидност. В паспорта Ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

Испания

последна актуализация: 17.10.2017 г.

 

Българските граждани е необходимо да притежават лична карта или паспорт за краткосрочен престой до 90 дни

 

Италия

последна актуализация: 13.12.2016 г.

 

За краткосрочен престой до 90 дни е необходимо валидна лична карта или паспорт.

 

Кабо Верде

последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт, валиден за не по-малко от 6 /шест/ месеца от датата на пътуването и визаВ паспорта Ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

Кипър

последна актуализация: 21.06.2017 г.

 

За краткосрочен престой до 90 дни е необходимо международен паспорт или лична карта.

 

Кайманови острови

последна актуализация: 12.10.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на валиден паспорт и издадена виза, както и билет за връщане. Паспортът трябва да бъде с валидност минимум 6 /шест/ месеца от датата на влизане. Препоръчително е да има поне две празни страници за полагане на съответните печати. При пристигане се дава имиграционна карта, която трябва да се пази до напускане на островите.

 

Канада

последна актуализация: 7.12.2017 г.

 

Не е необходима виза за пребиваване в Канада до 6 /шест/ месеца с цел туризъм и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната. Туристите които вече имат издадена виза могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA).

 

Българите, които пътуват със самолет до Канада ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада (eTA). Разрешението е валидно за срок от 5 години.

 

Българските граждани, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната не се нуждаят от предварително одобрение през eTА.

 

Катар

последна актуализация: 18.07.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на валиден задграничен паспорт, положена катарска входна виза и билет за отиване и връщане, хотелска резервация и да носят в себе си сума в размер на минимум 1500 щатски долара или кредитна карта.

 

За туристическа виза кандидатите следва да представят следните документи:

Валидността на визата е 3 месеца от датата на издаване. Притежателят на туристическа виза може да остане в страната до един месец.

 

Кения

последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

Необходима е източноафриканска туристическа виза и международен паспорт, валиден минимум 6 /шест/ месеца от датата на влизане в страната. В паспорта Ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

Туристите, които посещават една от държавите Република Кения, Република Руанда и Република Уганда с валидна виза, могат да посетят и другите две, без да подават допълнително заявления за визи или да заплащат допълнителни такси за виза.

 

При влизане в страната от европейските държави не се изисква документ за задължителни ваксини. Препоръчителни обаче са характерните ваксини за държавите от Източна Африка.

 

Кипър

последна актуализация: 21.06.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на българска лична карта, паспорт или временен паспорт за период до 90 дни без да се регистрират при пристигане. Посолството не препоръчва пътуване на българските граждани през територията на т.нар. „Северно-кипърска турска република”!

 

Китай

последна актуализация: 23.10.2017 г.

 

Българските граждани, пътуващи за Китай, е необходимо да притежават китайска виза за период до 90 дни.

 

Съгласно разпоредбите на Закона за напускане и влизане в Китайската народна република, от 2017 г. на границите на Китай се въвежда снемане на пръстовите отпечатъци на чужденците на възраст от 14 до 70 години включително

 

При кандидатстване за китайска виза са необходими: валиден задграничен паспорт, попълнен визов формуляр, две снимки. Възможно е да се проведе и интервю. Паспортът следва да е валидeн най-малко 6 /шест/ месеца след датата, на която се планира напускане на КНР. Няма специални изисквания за брой празни страници в паспорта.

 

От 2013 г. за гражданите на 45 държави, включително и България, е в сила 72-часов режим за безвизово транзитно преминаване и престой на територията на Пекин (Capital Airport), Гуанджоу (Baiyun airport), Ченду (Shuangliu airport), Чончин (Jiangbei airport) и от 2014 г. Шенян (Taoxian airport), Далиен (Zhoushuizi), Гуйлин (Liang Jiang airport), Кунмин (Changshui), Харбин (Taiping airport).До 144 ч. или 6 дни е възможно транзитно преминаване през Шанхай, в случай, че чужденецът пристига или отпътува от летище Pudong, някое от пристанищата на Шанхай или някоя от жп гарите, както и летищата Nanjing или Hangzhou (съответно провинции Джиансу и Чеджиан)

 

При транзитно преминаване през територията на изброените градове задължително условие е пътуващият да притежава предварително закупен самолетен билет, доказващ, че продължава пътуването си за трета държава. Закупуването на такъв билет при пристигането на летищата в КНР не е разрешено. Друго условие за пътниците е, че е необходимо да влязат и напуснат страната през едно и също летище. Пътуващите с влак или други превозни средства не могат да ползват безвизовото транзитно преминаване, с изключение на Шанхай. На чуждестранните пътници, които ползват 72-часов режим за безвизов престой, не се разрешава да напускат територията на съответните административни райони.

 

Колумбия

последна актуализация: 13.07.2017 г.

 

Не е необходимо притежаването на визи за период от 90 дни.

 

Конго

последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт, валиден минимум 6 /шест/ месеца от датата на влизане в Конго.

Изисква се документ за направена ваксинация против жълта треска от лицата, пристигащи от всички страни, ако такава не е направена, пристигащите биват ваксинирани на летището.

 

Коста Рика

последна актуализация: 11.01.2013 г.

 

Необходим е паспорт, валиден най-малко 6 /шест/ месеца за период от 90 дниСъветваме Ви да следите за поставянето на печат при влизане в страната от миграционните власти. Липсата на печат води до налагане на административни глоби. При напускането на страната със самолет, се събира изходна такса.

 

Куба

последна актуализация: 1.12.2017 г.

 

Необходима е виза и международен паспорт с валидност 6 /шест/ месеца от влизането в страната. Препоръчително е да има поне две празни страници за полагане на съответните печати.

 

Информация за туристическа виза за посещение на Република Куба:

-Туристическата карта за Куба важи за едно влизане в страната с максимална продължителност на престоя до 30 календарни дни. Визата може да се ползва в срок от 180 дни (6 месеца) от датата на издаване на документа за плащането /приходен касов ордер/. Периода на валидност НЕ е указан на визата, а се удостоверява с документа за плащане, така че всеки турист трябва да пази и да може да предостави, при необходимост, двата документа: туристическа виза и касов ордер

-За двукратно влизане в страната при пътуване с круизни кораби, поради полетни връзки или при комбинация с друга дестинация – се издават 2 отделни визи /tarjeta del turista/ за конкретния престой

-Визата се състои от 2 идентични отрязъка: входен, който се взима от митническите власти при пристигането в страната и изходен, който се предоставя на митническите власти при напускане на страната срещу представяне на личен паспорт и самолетен билет.

Важно: визовите отрязъци не се прегъват.

 

Необходими документи за издаване на туристическа виза:

-коректно попълнен формуляр с 1 /една/ снимка

-информация за настаняването в Куба – потвърждение от резервация за настаняване в частна квартира или ваучер за хотелско настаняване

-полетни детайли и двупосочен самолетен билет

-копие от медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ за продължителността на престоя в Куба

-копие на паспорт /минимална валидност 6 месеца от влизането в страната

-ако заинтересованият е непълнолетно лице, предоставя разрешение за временно напускане на страната, подписано от двамата родители и заверено от нотариус и от МВнР на България.

 

Срокът за издаване на туристическа виза за Куба е до 3 работни дни

 

Кубинските власти засилиха здравния скрининг при влизане в страната, включително на Международно летище „Хосе Марти” в Хавана. Ако пристигащите имат висока температура или симптоми на инфекциозни заболявания, могат да бъдат обект на медицински преглед. В някои случаи е възможно поставяне под медицинско наблюдение за период до 10 дни.

 

Люксембург

последна актуализация: 3.06.2013 г.

 

Гражданите на Европейския съюз имат право да пребивават на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

 

Мавриций

последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

В страната се влиза само с международен паспорт, който е валиден минимум 3 /три/ месеца от датата на влизане в Мавриций за период до 90 дни.

 

Мадагаскар

последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на виза и международен паспорт, валиден минимум 6 /шест/ месеца от датата на влизане в Мадагаскар.

Не се изискват специални имунизации.

 

Малдиви

последна актуализация: 25.10.2016 г.

 

Необходимо е притежаването на международният паспорт за период до 30 дни, той трябва да е валиден минимум 6 /шест/ месеца след датата на пътуване.

Необходимо е да се представят самолетен билет за излизане от Малдиви, резервация за хотел или достатъчно средства за издръжка за периода на пребиваване в страната (150 щ. д. на ден). Възможни са промени!

 

Малта

последна актуализация: 11.01.2013 г.

 

Необходимо е само притежаването на валидна лична карта или задграничен паспорт.

 

Мароко

последна актуализация: 15.12.2016 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт за период до 3 /три/ месеца, чиято валидност най-малкото съвпада с периода на планирания престой в страната. Препоръчително е паспортът да разполага с две празни страници. При влизане в страната е необходимо да се провери дали паспортът е подпечатен от мароканската гранична полиция/положен номер при първо влизане и печат за влизане/. При липсата на такива печати в паспорта, при напускане на страната, пребиваването в нея се третира като нелегално.

 

Мексико

последна актуализация: 24.07.2017 г.

 

|Необходимо е притежаването на международен паспорт, който е валиден минимум 6 /шест/ месеца. Българските граждани, притежаващи и мексиканско гражданство, следва да влизат и да напускат Мексико като мексикански граждани, ползвайки мексиканските си паспорти.

Няма изискване за поставянето на определени ваксини.

 

Българските граждани попълват миграционен формуляр, който трябва да се представи при напускането на страната, заедно с паспорта и билета за обратно връщане. В случай на загубен или откраднат миграционен формуляр, трябва да се уведомят компетентните полицейски власти, които издават служебна бележка, удостоверяваща този факт. При напускане на страната, българските граждани със загубен, унищожен или откраднат миграционен формуляр заплащат глоба на летищата, която се определя и заплаща в офисите на миграционните власти на съответното летище.

 

Молдова

последна актуализация: 2.11.2017 г.

 

Гражданите на Европейския съюз имат право да пребивават на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

 

Монако

последна актуализация: 11.01.2013 г.

 

Българските граждани могат да пътуват за Монако само с валидна лична карта или международен паспорт.

Няма изискване за ваксини преди пътуване.

 

Непал

последна актуализация: 25.10.2016 г

 

Необходимо е притежаването на виза и международен паспорт. Паспортът трябва да има минимум 6 /шест/ месеца валидност, считано от датата на влизане в Непал.

 

Нидерландия

последна актуализация: 14.09.2017 г.

 

Гражданите на Европейския съюз имат право да пребивават на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

 

Никарагуа

последна актуализация: 11.01.2013 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт с валидност минимум 6 /шест/ месеца при престой в страната до 90 дни.

При влизане в страната със самолет се заплаща входна такса от пет щатски долара и изходна такса от 32 долара. Възможни са промени!

 

Нова Зеландия

последна актуализация: 21.10.2016 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт за престой до 90 дни. Паспортът трябва да е валиден поне 3 /три/ месеца след датата на напускане на страната.

 

Пътуващите за Нова Зеландия през Австралия български граждани следва да имат предвид, че за престой от 8 до 72 часа се изисква австралийска транзитна виза за летищен трансфер. За престой до 8 часа без напускане на летището българските граждани са освободени от изискването за притежание на транзитна виза.

 

Норвегия

последна актуализация: 10.04.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на лична карта или международен паспорт. Той следва да бъде валиден най-малко 3 /три/ месеца след периода на престой.

 

ОАЕ, Дубай

последна актуализация: 21.10.2016 г.

 

Необходимо е притежаването на международният паспорт за период до 90 дни. Паспортът трябва да е валиден минимум 6 /шест/ месеца след датата на отпътуване от ОАЕ.

 

Ако паспортът съдържа валидна или изтекла виза за Израел или входни и изходни печати от ГКПП на Израел, е възможно да Ви бъде отказано влизане или преминаване през страната.

Местните власти не допускат влизането на територията на ОАЕ с временен паспорт, издаден от българско дипломатическо представителство. Допуска се само напускането на страната с временен паспорт, издаден от генералното консулство на Република България в Дубай.

 

Панама

последна актуализация: 11.01.2013 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт за период до 90 дни.

 

Парагвай

последна актуализация: 11.01.2013 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт за период до 90 дни. Паспортът трябва да е валиден поне 6 /шест/ месеца от датата на влизане в страната.

 

Перу

последна актуализация: 19.02.2016 г.

 

Необходимо е предоставянето на паспортът, за период до 90 дни. Паспортът трябва да е с валидност поне 6 /шест/ месеца от датата на влизане.

 

Пътуващите със самолет дължат летищна такса в размер на 30 щатски долара. Възможни са промени!

На туристите е разрешен 30 до 90-дневен престой, който е подпечатан в паспортите им и върху туристическата карта, която трябва да се върне при напускане на страната. Реалната продължителност на престоя се определя от имиграционния служител при влизането.

 

Полша

последна актуализация: 23.10.2017 г.

 

Българските граждани могат да влизат на територията на Полша с лична карта, паспорт или с временен паспорт за период до 90 дни, в рамките на всеки 6 месеца.

Пътуващите следва да бъдат в състояние да докажат, че разполагат с достатъчно средства за да финансират пребиваването си в Полша.

 

Португалия

последна актуализация: 17.10.2017 г.

 

Необходимо е предоставянето на лична карта или паспорт.

 

Пуерто Рико

последна актуализация: 12.10.2017 г.

 

За пътуване до Пуерто Рико на българските граждани са нужни същите документи и виза, както за посещение в САЩ. Паспортът трябва да е с валидност 6 /шест/ месеца от датата на влизане и да има адекватен брой празни страници.

 

Румъния

последна актуализация: 21.10.2016 г.

 

Необходимо е предоставянето на лична карта или задграничен паспорт, за срок от 90 дни в рамките на 6 /шест/ месеца.

 

Русия

последна актуализация: 30.11.2017 г.

 

Необходимо е да притежавате валиден задграничен паспорт и виза.
Минималната препоръчителна валидност на паспорта е 6 /шест/ месеца, считано от датата на изтичане на срока на действие на визата.
 

САЩ

последна актуализация: 17.11.2017 г.

 

При пътуване за САЩ е необходимо да притежавате валиден паспорт и издадена виза. Валидната виза е само входен документ, а продължителността на престоя в страната се определя от имиграционния (граничния) служител. Всеки пътник трябва да е готов да отговори на въпросите му за целта на пребиваването, средствата за издръжка и др. При влизане в страната на граничния пункт се снемат отпечатъци от двата показалеца. Издаденото от имиграционния служител бяло правоъгълно картонче (Формуляр І-94) следва да се съхранява в паспорта и да се представи при напускането на страната. Същото служи за доказателство, че посетителят е напуснал САЩ

 

Сан Марино

последна актуализация: 11.01.2013 г.

 

Необходимо е притежаването на задграничен паспорт или лична карта.

 

Сейшели

последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

В страната се влиза само с международен паспорт за период до 90 дни.Паспортът трябва да бъде валиден към датата на напускане.

Не се изискват специални имунизации.

 

Сенегал

последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

В страната се влиза с международен паспорт, който е валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в Сенегал.

Изисква се имунизация срещу жълта треска.

 

Сингапур

последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

Необходимо е предоставянето на международен паспорт за период до 90 дни. Паспортът трябва да бъде валиден най-малко до 6 /шест/ месеца от датата на влизането в страната.

Няма изисквания за определени ваксини.

 

Словения

последна актуализация: 13.04.2017 г.

 

Българските граждани влизат и пребивават в Република Словения с валидни български паспорт или лична карта.

 

Сърбия

последна актуализация: 9.10.2017 г.

 

Необходимо е предоставянето на паспорт или лична карта за период до 90 дни, в рамките на 6 /шест/ месеца.

 

Тайван

последна актуализация: 11.01.2013 г.

 

Необходимо е представянето на международен паспорт за период до 90 дни. Паспортът трябва да бъде със срок на валидност до 6 /шест/ месеца.

 

За влизане в страната няма специални изисквания за ваксини, освен при предстоящи пътувания до райони, в които има разпространени инфекции – в този случай се изисква ваксина срещу жълта треска, която в останалите случаи не е необходима.

 

Тайланд

последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

Необходима е виза и международен паспорт, валиден 6 /шест/ месеца датата на влизане в Кралство Тайланд.

 

Тунис

последна актуализация: 15.11.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт за период от 90 дни, Паспортът трябва да е валиден минимум 6 /шест/ месеца към датата на пътуване.

 

Турция

последна актуализация: 19.10.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт за срок от 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото им влизане.

 

Украйна

последна актуализация: 11.09.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт за период до 90 дни, с валидност най-малко 6 /шест/ месеца.

 

Унгария

последна актуализация: 9.12.2016 г.

 

На територията на Унгария, българските граждани пътуват с лична карта или паспорт.

 

Уругвай

последна актуализация: 9.03.2015 г.

 

Необходимо е да притежавате международен паспорт за период до 90 дни, който е валиден не по-малко от 6 /шест/ месеца от последния ден на планираното пребиваване в страната.

Изходна такса – 31.00 USD (при напускане на страната със самолет) Възможно е изменение на таксата.

 

Фиджи

последна актуализация: 21.10.2016 г.

 

Българските граждани могат да пътуват до Фиджи с международен паспорт, валиден най-малко 6 /шест/ месеца от датата на напускане на страната. При предявяване на билети за връщане или продължаване на полета, както и при доказване на достатъчно финансови средства при пристигане се получава разрешение за влизане с максимален срок на валидност до 4 /четири/ месеца.

Препоръчва се да носите със себе си удостоверения за сключен граждански брак (когато пътувате със съпруг/а), както и удостоверения за раждане на децата Ви.

Препоръчителни са ваксини срещу хепатит А и Б, тиф, жълта треска, морбили, паротит и рубеола, както и срещу тетанус-дифтерия.

 

Филипини

последна актуализация: 25.05.2017 г.

 

Българските граждани, които искат да посетят Филипините за период до 30 дни, следва да имат валиден паспорт с най-малко 6 /шест/ месеца валидност преди планираната дата на напускане и билет за връщане до България или билет за друга държава, която възнамеряват да посетят.

Няма изисквания за определени ваксини.

 

Финландия

последна актуализация: 22.03.2013 г.

 

Гражданите на Европейския съюз имат право да пребивават на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

 

Франция

последна актуализация: 02.11.2017 г.

 

Гражданите на Европейския съюз имат право да пребивават на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност, паспорт или временен паспорт. Валидността на личните документи трябва да превишава най-малко с 3 /три/ месеца от датата на влизането.

 

Хърватия

последна актуализация: 17.07.2014 г.

 

Гражданите на Европейския съюз имат право да пребивават на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

 

При пътуване с автомобил, чужда собственост, българският гражданин, който го управлява, трябва да носи нотариално заверено пълномощно със заверен превод на английски или хърватски език.

 

При посещение или транзитно преминаване през територията на Хърватия българските граждани трябва да имат пътна и медицинска застраховка, която да покрие разходите, които биха могли да възникнат по време на престоя им в страната, но на стойност не по-малко от 30 000 евро.

 

Черна гора

последна актуализация: 1.04.2016 г.

 

Гражданите на Европейския съюз имат право да пребивават на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

 

 

Чехия

последна актуализация: 20.10.2016 г.

 

Гражданите на Европейския съюз имат право да пребивават на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

 

Чили

последна актуализация: 30.04.2013 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт за период до 90 дни в рамките на всеки 6 /шест/ месеца.

 

Швейцария

последна актуализация: 17.01.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на лична карта или международен паспорт за престой до 90 дни в рамките на 6 /шест/ месеца.

 

Швеция

последна актуализация: 3.08.2017 г.

 

Българските граждани могат да влизат на територията на Швеция с лична карта, паспорт или с временен паспорт за период до 90 дни, в рамките на всеки 6 месеца.

 

Шри-Ланка

последна актуализация: 25.10.2016 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт с минимум 6 /шест/ месеца валидност, считано от датата на влизане в Шри Ланка за престой до 30 дни с туристическа цел (bona fide tourists) визата се получава на границата.

 

Южна Африка

последна актуализация: 27.10.2016 г.

 

Необходимо е да притежавате валиден паспорт, с положена в него входна виза за Южна Африка. Паспортът трябва да бъде валиден 30 дни след датата на отпътуване от РЮА и да има поне две празни страници.

 

По правило, ваксинации не се изискват, но при влизане в Южна Африка от някои държави с висок риск от заразяване с жълта треска - yellow fever (в Африка и в Южна Америка) се изисква сертификат за ваксинация. Той трябва да бъде издаден минимум 10 дни преди пътуването. Ваксината осигурява защита 10 дена след прилагането ѝ,и осигурява доживотен имунитет. Пътуващите за или от Замбия, Танзания, Еритрея, Сомалия, Руанда, Сао Томе и Принсипи не се налага да притежават сертификат за извършена ваксинация срещу жълта треска. Българските граждани, пътуващи транзитно през РЮА за съседна на РЮА страна трябва да притежават транзитна виза. Изискването не се отнася за пътуващите единствено с транзитна цел през международните летища на Южна Африка: О.Р. Тамбо - Йоханесбург, Лансерия - Йоханесбург, Кейптаун и Кинг Шака - Дърбан. На тези пътници ще бъдат снемани пръстови отпечатъци.

 

Всички деца до 18 години при влизане, излизане и транзитно преминаване на територията на Южна Африка е задължително да бъде представено преведено на английски език удостоверение за раждане на детето, което да съдържа имената на двамата родители. Удостоверението за раждане или копие на удостоверението за раждане следва да бъдат легализирани с апостил и със заверен превод на английски език.

 

Ако детето е придружено само от единия родител освен удостоверението за раждане, оформено по описания начин, следва да представи и преведено на английски език нотариално заверено и легализирано писмено съгласие от липсващия родител детето да пътува за/ извън Южна Африка, копие на документ за самоличност на липсващия родител и телефон за връзка с него. Преводът на английски език следва да е заверен.

 

Ако детето пътува придружено от трето лице или само, освен удостоверението за раждане, оформено по описания начин, следва да се представят нотариално заверени и легализирани декларации – съгласие от двамата родители, копие на личните им документи и телефон за връзка с тях. За непридружените деца трябва да се представи и писмо от лицето, което посреща детето в Южна Африка с посочен адрес, на който ще пребивава детето и копие на личен документ на посрещача.

 

Ямайка

последна актуализация: 11.04.2017 г.

 

На българските граждани е нужна виза и международен паспорт, за да посетят Ямайка до 30 дни с възможност за удължаване на престоя до 90 дни.Необходими документи, за да се изкара виза:

-1 снимка паспортен формат;

-паспорт с валидност поне шест месеца от датата на влизане в страната

-попълнен формуляр;

-такса;

-билет за връщане;

-доказателство за достатъчно средства за издръжка по време на престоя;

Забележка: Възможни са промени!

 

При напускане на страната по въздух се дължи изходна такса. В много случаи таксите за влизане / излизане са включени в стойността на самолетните билети, но това не винаги се отнася за чартърните полети.

 

Таксите за пътниците на круизни кораби обикновено са включени в стойността на круиза.

 

Япония

последна актуализация: 23.10.2017 г.

 

Необходимо е притежаването на международен паспорт за период до 90 последователни дни. Паспортът трябва да е с валидност над 3 /три/ месеца с най – малко 2 свободни страници. За период над 90 дни се изисква виза. Всяка японска виза дава определен статут на пребиваване на чужденеца в Япония, т. нар. „status of residence”. Съществуват 27 различни вида статут на пребиваване.
След влизане в страната не съществува възможност за промяна на статута на пребиваване в Япония.

 

Японските власти не допускат в страната български граждани с временни паспорти; с такива може да се напусне страната или да се премине транзит.

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ С ДЕЦА ДО 18 ГОДИНИ
- Деца от 0 до 18 год. пътуващи с двама родители - задължителен международен паспорт и/или лична карта, в зависимост от посещаваната дестинация.

- При родители с различни фамилии е необходимо да се представи акт за раждане или заверено копие.

- Деца до 18 год. пътуващи с един родител или придружител - необходимо е нотариално заверена декларация за разрешение за пътуване от другия родител/и.

-При различни фамилии на родител и дете отново е необходим акт за раждане.

 

Декларация за самостоятелно пътуване на дете ИЗТЕГЛИ

Декларация за пътуване на деца с придружител ИЗТЕГЛИ